Vad är Plogga?

Erik Ahlström

Namnet är bildat av att plocka upp skräp och jogga, vilket också är det vanligaste sättet att Plogga på. Men du kan förstås lika gärna plocka skräp när du promenerar, golfar, åker skateboard, cyklar till jobbet, badar eller går och handlar…

Personalstiftelsen PostNord Plus har träffat Erik Ahlström, grundare till Plogga och ställt några frågor.


Hur uppstod idéen kring Plogga och varför?

- Sverige blir bara smutsigare och smutsigare. Varje dag slängs det 3 miljoner cigarettfimpar på våra gator, vilket är ofattbart i ett land med 10 miljoner invånare. I flera år har jag funderat på hur vi kan att ändra ett beteende som jag anser är ett tecken på ett dysfunktionellt samhälle utan respekt för varandra och jorden, nämligen skräp. När jag
flyttade tillbaka till Stockholm efter att ha bott 20 år i Åre, ett litet skidområde i norra Sverige, insåg jag att nedskräpnings problemet blivit värre. Under min dagliga cykeltur från Nacka till jobbet på Östermalm chockerades jag av hur mycket skräp det fanns i naturen.

Samma skräp kunde vara ligga kvar på samma plats i flera veckor utan att någon hämtade det, så jag började plocka upp det. Det kände sig bra i hjärtat att börja städa upp, även om det var på en litet yta.


Plogga är ett stafettnamn ihopsatt av två ord “plocka skräp och jogga” där vi vill ändra inställningen och få alla att bli "Stolta skräpplockare". Det är inte ett måste att springa eller jogga -Plogga kan göras längst gatan, på golfbanan, cyklandes, när du paddlar, simmar eller bara är ute på promenad.


Varför Plogga?

- Forskning har visat att idrottsevent där läktarna är fulla av skräp så kommer människor att ta avstånd från varandra. Är läktarna istället rena, ökar sannolikheten för social interaktion och åskådarna kommer vi även att stå närmare varandra. Skräp skapar inte bara en smutsig omgivning men också en otrevlig miljö som gör att vi tar avstånd ifrån varandra.

Vi anser att vi i Sverige med rent vatten, vackra naturområden och frisk luft även har ett ansvar att bevara dessa värden och hålla det rent. Plogga är ett aktivt sätt att nontolerera skräp på gator och i natur samtidigt som vi visar respekt för andra i samhället. Vi har både kunskap, verktyg och ekonomi för att kunna hålla rent och borde införa en nolltolerans. Vår vision är att Sverige ska vara skräpfritt och ett landvi alla kan vara stolta över.

Dock är vi inte där ännu. Fortsätter vi att leva som vi gör nu kommer det finnas mer plast än fisk i haven 2050. Redan nu finns mikroplaster, små nedbrutna bitar av plast, i 99 procent av alla våra sjöfåglar. Om vi inte plockar upp redan slängt skräp och slutar smutsa ner kommer mikroplaster även att hamna i våra magar, då fiskar äter mikroplaster i tro om att det är plankton.

Vet du att nedskräpningen har ökat med 13 % i Sverige på bara ett år!


Vad är det genomsnittliga antalet personer som deltar i en Ploggning i Stockholm?

Allt från 5-40 personer, men vi har även Ploggat med skolungdomar, och sett 700 ungdomar stråla av lycka. Plogga skapar en otrolig svårstoppade positiv rörelseenergi hos barn och vuxna.


Har målet för Plogga förändrats sedan rörelsen startade?

- Absolut. Plogga började som en grassroot rörelse i Sverige för att lösa ett lokalt problem. När det spred sig och fler och fler började Plogga och dela med sig i sociala medier om hur mycket skräp som finns och behöver plockas upp, har det spridit sig över hela världen.

Nedskräpning är ett problem som finns överallt, därav växer nu Plogga rörelsen världen över då det är en tydlig lösning på hur vi kan påverka på individnivå.

Kommer Plogga ersätta vanliga joggingturer?

- Att Plogga behöver inte alltid innebära att man måste jogga. Men samtidigt ger detta vad som annars vore en vanlig löprunda mer mening. “Run with a purpose” En stor del av vår rörelse är att sprida information och nedskräpning och dess konsekvenser. Genom kunskap börjar vi bry oss, och när vi bryr oss sker förändringar.

Tips för hur du börjar Plogga?

- Hitta en grupp människor att Plogga med! Ju fler ni är, desto roligare blir det och då kommer ett större område att bli “Ploggat” från plast och skräp samtidigt som ni får ett roligt och bra träningspass.

- Dela med dig av vad du gör med andra människor! När vi går ut och Ploggar finns det alltid människor som har frågor om vad vi gör. Ta tid och tala med de som passerar och se till att sprida information om vad du gör i sociala medier. Två populära hashtags är #plogga och #plogging samt #ploggaontour

- För mer inspiration har vi en Global Plogga-grupp på Facebook med människor från över 40 länder i världen. Gruppens syfte är att skapa en dialog mellan arrangörer / Ploggers i olika länder och inspirera varandra till hur vi kan gör Plogging så roligt som möjligt. Facebook-gruppen heter "Plogga World".

Vi har även ett konto för svenska arrangörer som heter “Plogga Ambassadörer”. Genom att följa vårt Instagram-konto @Plogga och Facebook sida @Plogga får människor dagligen inspiration och motivation att komma ut och börja plocka upp skräp.

Vad är tränings aspekten när du Ploggar?

Namnet indikerar att du joggar och plockar upp skräp (Plogga=plocka skräp och jogga), vilket naturligtvis inte behöver vara det enda sättet att göra det på. Faktum är att Plogging visar sig öka  kaloriförbränningen mer än en normal löprunda, eftersom Plogging ofta innehåller mer rörelser än normal jogging. Exempelvis  knäböjningar och utfallssteg för när man böjer sig för att plocka upp skräp. Det kräver också mer armstyrka att hålla allt skräp när man springer eller promenerar. En halvtimme Ploggning brinner 288 kalorier i genomsnitt - jämfört med bara 235 kalorier från vanlig jogging.


Kan du passera skräp utan att plocka upp det eller har de blivit som ett beroende nu?

- Det är inte pinsamt att plocka upp skräp från marken. “Plogga” är ett roligt sätt att bli av med den klassiska och tabubelagda “skräpplockar” stämpeln. Men absolut! När du väl börjar Plogga kan du inte riktigt sluta. Det är definitivt ett av de bästa beroenden, för miljön och dig själv. Alla kan alltid göra skillnad oavsett vem du är och vart du bor. Det handlar om att skapa rätt inställningar för kommande generationer.

Hur känns det att Plogga nu sprids över hela världen?

Det känns fantastiskt. Allt började här men nu gör vi global skillnad vilket är otroligt. Det finns nu grupper i över 40 olika länder i världen.

Hur organiseras Plogga event i Sverige? Facebook? Anordnas flest event i Stockholmsområdet eller är det över hela sverige?

- Plogga event organiserar vanligtvis genom Facebook. Det har arrangerats över 150 Plogga event runtom i Sverige och jag reser ofta runt och deltar, coachar och föreläser för att sprida rörelsen vidare både bland privatpersoner, grupper, organisationer, företag och politiker.

Till privatpersoner skickar vi ut lathundar så arrangerar de sitt eget Plogga event via sina nätverk.

Hjälper lokala sop-bolag med påsar och handskar?

Ibland hjälper det till. Det är olika från event till event! Tips är att kontakta kommuner eller företag i din ort och se om de vill sponsra ditt Plogga event. Ibland använder vi påsar vi hittar under Plogging turen eller tar det vi har hemma.

Vart lämnas skräpet senare? Sorteras Plogga skräpet?

Vår prio är att få bort plasten från gator och natur så att det inte skapar mer skada i naturen och ekosystemen. De som Ploggar har ansvar att slänga skräpet rätt, men som sagt vill vi i första hand bara få bort skräpet där det inte ska vara.

Hur ofta anordnas Plogga event?

Varje grupp får göra det hur de vill! Ett bra första steg är att skapa en Facebook-grupp för de personer som är intresserade och därmed sprida information och event - vanligtvis Ploggar vi bara ett område med en grupp och gör det så ofta som människor vill men vi försöker Plogga där det framförallt behövs.